October 15, 2014

New environment,New life

ASSALAMUALAIKUM

Korang percaya tak semua yang berlaku dalam hidup kita ni ada sebab dan apa yang Allah aturkan tu adalah yang terbaik untuk kita..
Dia yang cipta kita,dia tahu kelemahan kita..
Pada mulanya aku macam frust jugak,risau dengan course yang aku dapat ni..
Study jauh daripada family,kat sini aku cuma ada abang je..
Bila2 masa je dia bleh pindah johor semula..Dan bila dah lama2 kat sini aku sedar semua ni sebab aku banyak sangat kelemahan,tak banyak cakap sampai susahkan diri aku sendiri,tu belum masuk mak ayah lagi..
Pastu tak pandai berdikari,setiap masa bergantung kat orang lain..
So bila aku dah belajar hidup sendiri kat sini mungkin dapat latih aku hidup sendiri and tak susahkan orang lain..

Banyak benda baru yg aku dapat kat sini,bercampur dengan semua orang..tak kisah la lelaki/perempuan..bangsa apa sekali pun..
Aku still ingat lagi masa mula2 masuk class dulu,memang takde keyakinan diri sangat..lagi2 tengok semua orang hebat2..kalau bercakap tu,bagi pendapat memang dorang terer..apa la sangat dengan aku ni..
Semua tu buat aku tension tapi waktu tu semua orang busy dan aku taktau nak cite kat sape..sampai lama2 aku lupa pasal masalah tu..
Then one day tengok video Superwoman (iiSuperwomanii) kat youtube,dia memang fav youtuber aku..Dia ada ajar pasal cari nak ada keyakinan diri,self-esteem semua..ntah la,mungkin sebab aku terdesak untuk ubah hidup aku so aku cuba praktikkan apa yg dia cakap..
Then layan another video pasal cara nak cari kawan..
Alhamdulillah it works,walaupun tak drastik..tapi aku bersyukur sangat sebab ada perubahan sikit..sekarang ni kalau berjalan pun,aku akan sentiasa ingat pesan Superwoman,the right way utk jalan..then nasihat dia sume..
Memang certain people akan fikir belajar daripada video sangat merepek tapi untuk yang desperate macam aku ni sume tu sangat membantu..
Nak tak nak aku kena berubah,untuk Allah,untuk masa depan kau,untuk mak ayah..Aku penat dah dengan orang yang pandang rendah kat aku..
It's time to get up! 

No comments:

Post a Comment